Kursus Pra Perkahwinan Islam Secara "Online"

Sempena PKPB ini, anda berpeluang mengikuti kursus ini secara dalam talian dari rumah anda. Hanya 60 peserta setiap sesi yang berlangsung setiap Sabtu & Ahad.

Siapa Yang Layak?

Kursus ini direka khas untuk mereka yang bakal berkahwin tetapi masih belum pernah menyertai Kursus Pra Perkahwinan. Ianya diikhtiraf oleh JAWI & JAKIM, tidak "expired". dan sah digunakan di seluruh Malaysia. Kursus ini hanya berlangsung ketika Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) di Selangor, Kuala Lumpur & Putrajaya bermula dari 14 Oktober hingga 9 November 2020.

kursuskahwin

Barisan Penceramah

Affendi-isa

Dr Affendi Hj Isa

Kementerian Kesihatan Malaysia

Dr. Affendi b. Hj Isa mempunyai pengalaman kerja selama 10 tahun sebagai Pegawai Pendidikan Kesihatan di Kementerian Kesihatan Malaysia.

Beliau telah menamatkan pengajian dari Universiti Islam Antarabangsa, Malaysia dengan memperolehi Ijazah Sarjana Muda Sains Kemanusiaan (Komunikasi) Kepujian. Beliau juga telah berpeluang menamatkan pengajian di Universiti Kebangsaan Malaysia dengan memperolehi kelayakan Ijazah Sarjana Sains Kesihatan (Pendidikan Kesihatan).

Ustaz Muhammad Ariff Mohd Rajoli

PDRM

Muhammad Ariff bin Mohd Rajoli bertugas di bahagian Agama PDRM Pulapol Kuala Lumpur. 

Beliau memulakan Pengajian Diploma di Darul Quran JAKIM dan memperolehi Ijazah di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dan kini sedang melanjutkan pelajaran di peringkat Masters dalam bahagian Usuludin di UKM.

Ustaz Haji Ahmad Bin Ismail

Fasilitator JAKIM

Beliau merupakan mantan penjawat awam berkhidmat selama 33 tahun dengan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia, Jakim.
Berpengalaman berkerja dengan pelbagai bahagian dan agensi perkhidmatan Hal Islam di Malaysia.

Beliau memiliki kelulusan dalam pelbagai bidang pengajian antaranya Diploma Kaunseling dan Bimbingan Islam daripada Kolej IPI, Bangi, Selangor, Ijazah Sarjana Muda Pengajian Islam dengan Kepujian daripada UKM, Bangi, Selangor serta Sarjana Sastera dan Sains Sosial, bidang Pengajian Peradaban daripada Universiti Malaya Kuala Lumpur. Kini beliau aktif bersama beberapa Ngo- Ngo berkaitan Kebajikan Muallaf dan Masyarakat Orang Asli Di Malaysia dan merupakan salah seorang guru pendidik (GPAM) berkhidmat di bawah Lembaga Zakat Selangor MAIS.

Sijil Kursus

Sijil Kursus Pra Perkahwinan ini diikhtiraf oleh JAWI & JAKIM dan boleh digunapakai di seluruh Malaysia. Sijil akan diposkan kepada peserta.

Topik Perkahwinan

Berikut merupakan topik pembelajaran semasa kursus:

 

akad-nikah

Apa Kata Mereka Yang Berjaya Mendapatkan Sijil Kursus Secara Online

3 SEBAB ANDA PERLU REBUT PELUANG INI

√   Jimat Masa, 5 Jam Sahaja
√   Tiada Risiko COVID 19, Tidak Perlu Keluar Rumah
√   Sijil Laku Seluruh Malaysia

Waktu Pejabat

Isnin - Ahad:8:30-18:30
(Telefon dari 7 pagi hingga 10 Malam)

Pejabat Kami

Lot 3.21, Tingkat 2, Bangunan Medan MARA, Jalan Raja Laut, Kuala Lumpur
Telefon:+60137739355
Telefon:+60193975281
Email: pkpimara@gmail.com